dijous, 14 de març del 2013

Llum marinera


Quan es lleva el dia, els treballadors fa estona que es belluguen per la ciutat. Hi ha qui, per anar a la feina, escull el camí més llarg i aprofita per fer una visita al mar abans de tancar-se al seu lloc de treball. La claror dels matins d’un hivern que fina ens anuncia que s’acosta la primavera. Llum matinera i trempera marinera. 
L’hivern s’ha fet vell i duu barba blanca, i ella ja empeny amb força. S’acaben les nits llargues i les matinades tardanes. Als carrers de la Barceloneta s’apaguen els fanals mentre les primeres llums es gronxen a les ones de la platja. 
Després de les darreres llevantades ha tornat la calma. Hi ha gent que practica esport vora el Passeig Marítim. Cadascú té els seus pensaments secrets. Cadascú amb les seves cabòries, il·lusions i decepcions. 
En què deu pensar la noia que corre pel passeig? I l’home que assegut a la sorra mira cap a l’infinit i sembla que no vegi les onades? Què amoïna el biciclista que pedala en direcció a l’escullera? I quina preocupació té el que en torna? Tothom pensa en alguna cosa. Totes les persones són lliures de pensar el que vulguin. 
Les persones maltractades injustament, què en pensen de qui les maltracta? I les persones que són adulades, moltes vegades també injustament, què pensen dels seus afalagadors? I els aduladors, què en pensen veritablement dels ídols a qui tant vanaglorien? Els que escriuen i els que llegeixen també tenen les seves dèries. Els que enraonen i els que escolten, tothom té els seus capteniments. 
No hi fa res que algú proclami les seves idees. Potser que no sigui sincer, o que només ho sigui a mitges. O que directament sigui un mentider. El pensament és secret, i de moment, sembla que encara no s’ha descobert, (per les bones) esbrinar el que pensen les persones.

Hi ha un parell de persones fent fotografies a la sortida de sol. Un d’ells sembla un turista. Certament hi ha barcelonins que sembla que encara no han descobert la importància que té el mar en el caràcter de qui el contempla. Aquest turista gaudeix d’aquests instants i se’ls emportarà emmagatzemats digitalment a casa seva.
S’activa la feina al moll dels pescadors i al Port de Barcelona. Els treballadors de la neteja reguen els molls, mentre, probablement, rumien què van fer ahir, o què faran demà, o el mes que ve... secretament. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada