diumenge, 2 de juny del 2013

L'ou de Colom

Aquesta setmana, a Barcelona, l’oucomballa ha coincidit  amb el nou fitxatge del Barça, el de l’estàtua de Colom. Hi ha hagut discussions entre els favorables a veure en Colom vestit de blaugrana, i els que ho han trobat una ofensa, i entre aquests darrers s’hi compten els representants d’un altre club que abans jugava a Barcelona i ara ho fa a Cornellà-el Prat. Amb tots els respectes per totes tres ciutats, i per tots dos clubs, a mi el debat m’ha semblat estèril.
 Em sembla que el més interessant ha estat que tenim una prova més de la catalanitat del descobridor. No sé si en Jordi Bilbeny, que és un dels més abrandats defensors de la catalanitat de l’almirall, se n’haurà adonat del detall. No és una casualitat que el monument més gran que hi ha a tot el món sobre la figura de Cristòfor Colom sigui a la ciutat de Barcelona. 
No sé si en alguna altra llengua colom té algun significat, però en català, com tots sabem, és el nom d’un animal molt mimat a la plaça Catalunya. 
I per escrits que ens han arribat d’en Colom, que la caverna mediàtica del moment no aconseguí eliminar o censurar, sabem que el nostre gran navegant coneixia bé la llengua catalana. Com no podia ser d’una altra manera si creiem que era català.  
Per altra banda, sabem segur que en Francesc Colom, fou president de la Generalitat de Catalunya 25 anys abans del descobriment. I en Francesc Colom, no era genovès, com tampoc no ho era el seu parent Cristòfor. Segons en Bilbeny en Joan Cristòfor era germà del president. 
Tornant a l’odiós tema de la caverna mediàtica: si estan abocant mentides dia sí dia també contra la nació catalana, de coses d’un passat molt recent, què no s’atrevirien a fer amb una gesta que passà fa més de 500 anys? Particularment no puc assegurar que Colom va ser català, perquè no sóc historiador, però la tradició oral que m’ha arribat, i que a vegades és tan important com l’escrita, és que Colom és català. Parlant fa anys, amb uns parents de l’Empordà, m’explicaven que la tradició diu que a Monells, en Colom reclutava mariners per al seu primer viatge. Segurament molts eren empordanesos, com també de les terres de l’Ebre, però malauradament, el diari de bord de l’almirall fou censurat i hi ha pàgines senceres arrencades.
Altrament, si en Colom fos genovès, per què el rei Ferran d’Aragó i la reina Isabel de Castella, quan retornà del seu primer viatge, es van desplaçar a Barcelona a rebre’l, i no ho feien a Toledo, a Sevilla o a qualsevol altra ciutat no catalana?
 No tot es va poder censurar, i se sap que Colom visqué molts anys a la ciutat Comtal, on hi tenia casa pròpia. Això seria una prova més a favor de la tesi d’en Bilbeny, que defensa que en Colom va néixer a Barcelona. O de la professora titular de literatura hispànica de la Universitat de Georgetown, que és una més de les moltes persones que defensen, amb coneixement de causa, la catalanitat de Colom. 
I suposant que no fos català, no diuen que català és tot aquell que viu i treballa a Catalunya? Doncs Colom, des de dalt del seu pedestal, fa anys que fa guanyar diners a molts comerciants de les Rambles, dels molls de Barcelona i del Passeig de Colom, a banda d’ajudar una mica a omplir les arques de la ciutat.
Aquesta setmana, els guiris fan quantitat de fotografies, amb el teleobjectiu, o simplement amb el mòbil, a l’il·lustre blaugrana. Per Corpus, l’oucomballa (amb permís de la Patum de Berga i les catifes d’algunes poblacions) enguany comparteix protagonisme amb l’ou de Colom. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada