Des del Balcó del Priorat contemplem el poble de la
Morera del Montsant. I l’extensió de boscos, camps i vinyes que l’envolten.
Hem arribat fins aquí després de pujar el Grau dels
Barrots.
Alguns passos de la serra del Montsant no són aptes per a les persones que tinguin vertigen, entre les quals i, d’ençà que em vaig fent gran, m’hi compto.
Després de pujar fins a la carena de la Serra Major, el Piló dels Senyalets (1.109 m) i el Pi del Cugat, baixem al Clot del Cirer, que és com una mena d’oasi verd i florit a mil metres d’altura. Cauen gotes i una gran bauma ens dona aixopluc.
A la tarda, camí de retorn a la Morera del Montsant, contemplem l’anomenada “Llibreria”.
La baixada pel Grau de Salfores faria més vertigen si no hi hagués, en algun tram, unes cadenes per subjectar-s’hi.
Hem passat la nit a la Bisbal de Montsant. Comencem el segon dia visitant, per consell de la Montse de cal Trucafort, la Cova de Santa Llúcia, que el 1938 es va habilitar com a hospital, durant la Batalla de l’Ebre.
Ens traslladem al Pantà de Margalef, on comencem la pujada, per un camí diferent del d'ahir, a la Serra Major.
Deixem enrere la Cova de la Taverna (no venen vi, és una bauma on hi ha les restes d’un antic forn).
Ran d’una gran bauma anomenada “el Racó del Teix” hi ha el monumental arbre que li dona nom.
Caminem alguns quilòmetres per la carena de la Serra Major, i davallem cap al Barranc dels Pèlags, on hi ha el Toll de l’Ou. Un lloc ideal per refrescar-s’hi i dinar una mica.
El camí torna a pujar cap a una altra carena on hi ha el Pi de la Carabasseta.
De baixada i, després de passar per l’ermita de Santa Magdalena, veiem el poble d’Ulldemolins on, després de sopar una truita amb suc, ens espera un llit confortable.
El tercer dia, retornem a Margalef. L’etapa serà ben diferent de la d’ahir. Si ahir vam passar pel damunt de la serra, avui seguim el riu Montsant. Passades les Cadolles Fondes, entrem al Congost de fra Guerau i visitem l’ermita de Sant Bartomeu, que és al costat d’una gran Bauma.
Les roques del Montsant que anem veient des del camí, encara que s’assemblin, sempre són diferents. I baumes! Si hi ha un accident geològic freqüent al Montsant són les balmes, o baumes, com en diem els santsencs.
Si abans-d’ahir vam trobar barrots de ferro o cadenes per pujar els graus, avui de baixada en un pas complicat, hi trobem una corda. És més modesta que els barrots, però carregats com anem, igualment ens és d’una gran utilitat.
El riu Montsant és net i ple de vida. Als seus gorgs hi neden els peixos i, se sent cantar els granots.
A l’altre costat del riu les ruïnes del Mas del Caime contemplen
com el riu es va eixamplant. És un senyal que ens aproximem al pantà de
Margalef i, a la fi de tres dies de somni al Montsant.
Quins paisatges més espectaculars!
ResponEliminaAquesta vostra sortida m'ha semblat molt difícil.
A hores d'ara i em sap greu dir-ho, això ja seria impossible per a mi.
Com sempre, molt bones fotografies, Xavier.
Una abraçada.
Gràcies per la valoració de les fotos, Carme.
EliminaSí que hi ha algun pas difícil però agafant-se bé als elements com barrots, cadenes o cordes fixes que tan generosament algú ha instal·lat, no hi ha perill de prendre mal.
M'heu fet patir de valent, maleït vertigen!
ResponEliminaTot i així crec que, per gaudir d'aquests espectaculars paisatges, s'ha de pujar ben amunt; cosa que no faré mai i per tant no podré viure'ls com vosaltres.
Molt bones les fotografies, Xavier.
Aferradetes!
Sí que són uns paisatges magnífics. Encara que les cames es cansin, els ulls no es cansen mai de mirar-los i admirar-los.
EliminaGràcies per les aferradetes, Paula.
Tres dies molt ben aprofitats i plens d'imatges espectaculars. Ara, m'ha faltat la imatge de la(les) copa(es) de vi que devíeu tastar en aquesta terra de vinyes.
ResponEliminaCertament, als sopars, tant a cal Trucafort de la Bisbal de Montsant, com a la fonda Toldrà d'Ulldemolins et serveixen vi (negre) de la casa: és bo i entra bé.
EliminaAquesta foto de la copa de vi, no la vaig fer.
Gràcies Risto.
Ja saps que vam néixer el mateix any, cada dia t'admiro més, per la teva valentia i la teva gosadia d'enfrontar-te a aquests paratges, més ara que una malvada hèrnia de disc em té, pràcticament, emmascarat a un sofà. Xavier com sempre meravellós
ResponEliminaDesitjo de tot cor que se solucioni el tema de l'hèrnia discal. Tinc coneguts a qui els van operar i els va anar molt bé. Però això ho ha de decidir el metge.
EliminaFa deu anys vaig passar una malaltia molt seriosa i ja ho veus, torno a trescar per les muntanyes.
Gràcies i salut, Alfonso.
Jo ja no m'hi atreveixo amb "excursions" d'aquest nivell (i no només pel vertigen), així que m'he de conformar a gaudir-les gràcies a les teves excel·lents fotografies. Gràcies per compartir-les!
ResponEliminaGràcies a tu Mc. per pujar i gaudir amb nosaltres de les fotografies.
EliminaMare meva que bonic i que valent! Precioses imatges!
ResponEliminaGràcies Joana. La natura ens regala instants que després s'allarguen.
EliminaUna travessa espectacular i també amb llocs vertiginosos , què valents ! : ) Us felicito pel coratge de travessar per llocs com aquests i millor encara, per poder-ho explicar !.
ResponEliminaBona setmana i salut ; )
Gràcies Artur. La jubilació ens ha aportat un temps afegit que ens agrada aprofitar. I el Montsant és un dels llocs apropiats.
EliminaQue sembli una llibreria aquest tros de muntanya no pot ser cap casualitat. Els llibres també poden ser sublims .
ResponEliminaJo també penso que sou molt valents. Les baumes us acompanyen en la vostra aventura.
Tot i que havia estat moltes vegades al Montsant, fins aquest dia no havia vist mai "la Llibreria". Amb les seves formes els minerals a vegades sembla que també tinguin enteniment. El Montsavi.
EliminaEl Montsant... precioses realitats i evocacions d'aquestes roques lleugerament tintades pel vi que produeixen les seves terres.
ResponEliminaDe jove vaig pujar a la Roca Corbatera, res més.
Admiro profundament les fotografies que ofereixes, que són a tocar de la realitat, de la sensació de la pedra tèbia a les mans.
He estat a Albarca algunes vegades, a la casa que hi té la meva germana.
No sé si estaràs d'acord amb el Parc Natural que ja fa tants anys que es remena, entre la Serra de Prades, aquesta i algun altre lloc proper.
Gràcies per la teva fortalesa, Xavier,
La Roca Corbatera no és poca cosa: és el cim més alt del Montsant. Recordo que ja havies comentat fa anys que la teva germana tenia casa a Albarca.
EliminaDel tema del Parc Natural, penso que tot té els seus avantatges. Deu fer uns 40 anys hi havia gent (amb aspecte de paramilitars falangistes) acampada davant mateix de les Cadolles fondes.
Quan un espai és protegit queda prohibit acampar-hi i ens estalviem veure com alguns aprofitats malmeten la natura.
Gràcies a tu, Olga.