dijous, 4 d’agost de 2011

Estany d'Aixeus ( i d'altres)

Estany d'Aixeus

La comarca del Pallars Sobirà és molt rica en estanys, tant pel que fa al nombre com a la bellesa. I es poden mesurar, i en aquest cas el de Certascan és indiscutiblement el més gran, i no tan sols de la comarca sinó dels Pirineus. En canvi l’ordre de bellesa no es pot mesurar. Hi entrarien molts factors a part de l’emocional de l’excursionista que els contempla. Molta gent pensa que el més bonic seria el de Naorte, que no és gaire lluny del de Certascan. Certament Naorte té molts ingredients per fer-lo mereixedor a ser el més bell: és rodó, per un costat rep l’aigua d’uns torrents amplis, té una petita platgeta, i un dels cantons és envoltat de pi negre.

Sant Maurici

I Sant Maurici? La fotografia de l’estany amb els Encantats al fons ha fet la volta al món. Segurament s’han enviat (sobretot quan encara es feia perquè la gent no s’enviaven fotos pel mòbil) milers de postals de Sant Maurici: “Hola família, Des d’aquest meravellós racó del Pirineu de Lleida us enviem records. Feu un petó a l’àvia.” etc.

Estany Gran d'Amitges

I la foto de l’estany Gran d’Amitges? Amb les Agulles de roca al fons, ha servit per il·lustrar portades de llibres i revistes especialitzades d’escalada, a la llibreria de muntanya del carrer Petritxol de Barcelona.


Estany Mitjà d'Amitges
I l’estany d’Estats amb la Pica al fons, la bella grandiositat del de Mariola, la solitud del d'Areste, l’alçada estratègica del del Diable, la llunyania del de la Baiau...


Estany d'Estats 

Particularment no gosaria dir quin és el més bell. Em limitaré a dir que els d’Aixeus són uns dels meus predilectes. Són petits, sobretot el superior, però la seva situació ran del Monteixo i amb la visió de la Pica d’Estats a l’altre vessant del riu Vallferrera, fan que el valori com un dels millors dels Pirineus. La visió d’Aixeus quan s’hi arriba per a mi aniria lligada a una melodia romàntica de Chopin.
No es pot comparar la bellesa dels estanys com tampoc no podríem comparar, per exemple una simfonia de Beethoven executada amb tota l’orquestra, amb les notes (aparentment) senzilles del piano de Chopin.
Un dia em sembla que m’hi vaig morir i per això em sembla sentir música quan hi arribo.
Enguany, quan hi torni a pujar per comprovar si sóc viu, pararé bé l’orella. Potser em sorprèn el “Vals de les Flors” de Tchaikovsky?

Estany d'Areste

Estany de la Baiau 

Estany del Diable 


Estany del Pletiu (Montsent de Pallars) 

1 comentari:

  1. Quina quantitat d'estanys tan preciosos... Per sort sembla que no t'hi vas morir del tot, perquè ara ens ho expliques.

    Lligar la música amb els Estanys, em sembla difícil, però potser només des de casa mirant les fotos... Potser quan ets allà la sents amb molta claredat... Que tal Beethoven per Sant Maurici i els encantats?

    ResponElimina