diumenge, 24 de novembre del 2013

Monument feixista a Tortosa

Malgrat el seu monument d’exaltació feixista ens agrada Tortosa. I encara gaudirem més quan tornem a la capital  del Baix Ebre i hagin retirat aquest pal tan horrorós del centre de l’Ebre al seu pas per Tortosa. 
En temps de pau i de democràcia, per què s’ha de castigar els visitants d’aquesta bella ciutat amb la visió de l’àliga feixista que hi ha al centre del monument, i que l’amenaça amb les seves urpes en actitud agressiva? Mentre no retirin definitivament el monument, no podrien canviar l’ocell depredador i agressiu pel colom de la pau? Ja sabem que no hem d’oblidar la història, però penso que ja seria hora d’honorar una mica més els qui moriren defensant Catalunya, la democràcia i la República, i no tant els del bàndol feixista, que ja han estat massa santificats durant els llarguíssims anys de la dictadura franquista, i bona part de l’actual democràcia.
És el monument que glorifica el franquisme més gran de Catalunya, i si exceptuem el Valle de los Caídos, potser també és el més gran de l’actual Estat Espanyol. I no els fa vergonya als que manen a Tortosa i a tot Catalunya? Voleu dir que els europeus ens prendran gaire seriosament això de que volem ser independents, si se s’assabenten que a una de les capitals catalanes es venera el dictador que amb el seu exèrcit va estar a punt de fer-nos desaparèixer com a país?
D’ençà que s’ha activat a nivell de masses el procés independentista, molts catalans critiquen la manca d’escrúpols democràtics dels espanyols perquè no ens deixen votar en referèndum pel dret a decidir. Ja seria hora de que comencéssim a fer un acte d’humilitat i veiéssim també la palla de l’ull propi.
Ens n’adonaríem que ens podem dir que és indigne, que un país com Catalunya, que vol esdevenir lliure i democràtic, segueixi mantenint el monument que ens recorda qui va guanyar la Batalla de l’Ebre i qui va enfonsar a les seves aigües les il·lusions republicanes. Desfem-nos de la biga que han clavat vertical al mig de l’Ebre i després mirem la palla dels qui ens oprimeixen.
Ara que ha fet 75 anys de l’acabament de la terrible Batalla de l’Ebre, i 38 de la mort del dictador, seria una bona ocasió per retirar el recordatori dels que van guanyar, per reparar l’oblit als defensors de la República. Aquest monument no només embruteix Tortosa. Fa mal a tot Catalunya. Milers de catalans (entre ells un oncle meu) vinguts o portats de totes les comarques, moriren en aquesta sagnant batalla. I la seva memòria, que s’ha de dignificar, ens repercuteix a tots. Sabem que el consistori de Tortosa ignora les peticions de molts dels seus ciutadans quan li demanen la retirada d’aquesta vergonyosa “estaca”. 
Tortosa, quina capital? Molts tortosins fa anys que lluiten per a que retirin aquesta desferra. Sembla que l’Ajuntament de Tortosa prefereix fer la gara gara als partits d’ideologia neofranquista que retirar aquesta infàmia de ferro. A més a més, fa lleig. Haurien de prohibir abocar ferralla a l’Ebre.
No puc donar gaire lliçons. Sóc de Sants i l’Ajuntament de la meva ciutat ha anunciat que vol donar el nom d’un il·lustre falangista a una avinguda del nostre districte, concretament a Montjuïc. L’alcalde de Barcelona vol posar-li Avinguda Samaranch, per a acontentar el partit que governa l’estat i impedeix els catalans que puguem exercir el nostre dret a l’autodeterminació. Aquests alcaldes no saben que Roma no paga els traïdors? 
Quina vergonya quan vinguin visitants d’altres comarques a Barcelona i quan pugin a Montjuïc ho facin per una avinguda amb el nom d’un falangista. Pensaran, i amb raó, que rucs que són a can Fanga!
En els àmbits independentistes s’ha engegat una campanya per demanar un país normal. No considero normal que un país normal dediqui una avinguda a un falangista, per molt olímpic que hagi estat. També Hitler aconseguí les olimpíades per a Berlín, i no hi té cap avinguda en aquella capital. Ni la tindrà.
Tornant a Tortosa.  Fa anys que el Casal Popular Panxampla, la Comissió per a la retirada de símbols feixistes  i altres plataformes de defensa de l’Ebre, estan recollint signatures per retirar aquesta mala visió de Tortosa.
L’Ajuntament de Tortosa sembla que copiï les actituds dels governs de Madrid i no els fa cas. S’ha aliat amb un partit que indubtablement estima amb deliri la democràcia, i sobretot Catalunya, per impedir la retirada d’aquest símbol feixista que tant els entusiasme, i perdó per la ironia. 
L’aigua és vida, el feixisme representa mort. No al transvasament, sí a l’enderrocament del monument franquista. Per molt que l’alcalde de Tortosa digui que no es retirarà, si el poble català ho vol, ho aconseguirà. I la seva independència... també!
“Mentre tot això no arriba”, que diria la cançó del gran Llach, tindrem somnis de photoshop, i veurem com l’amable Cucafera tomba l’àguila de l’estaca...

1 comentari:

  1. Aclariment. Al febrer del 2014, el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, anuncia que: "l'Ajuntament de Barcelona i, en conseqüència aquest Districte, no procedirà a fer un canvi de nom, ja que no gaudeix actualment del mínim consens".
    Finalment,en Samaranch, l'amic de Franco, no tindrà la seva avinguda a Montjuïc. I els demòcrates ho celebrem.
    Fita

    ResponElimina